...en dat is goed nieuws voor ons! In een uitgebreid artikel op Luchtvaartnieuws.nl wordt ingegaan op de "explosieve vraag naar nieuwe vliegers die onstaat door de wereldwijd aantrekkende economie en de bestellingen van nieuwe vliegtuigen door maatschappijen. [...] Aspirant piloten kunnen vrijwel direct na hun vliegopleiding plaatsnemen in de cockpit."

Luchtvaartnieuws.nl

In het bericht belichten verschillende partijen hun visie op de ontwikkelingen, en ze klinken ons als engelengezang in de oren:

Bij KLM dreigt [...] vanaf volgend jaar een pilotentekort. "Logisch dat we dan ook naar andere opleidingen kijken. Als de vliegers maar voldoende gekwalificeerd zijn", zegt KLM woordvoerder Bart Koster. [...] Ype de Haan, het hoofd van de KLM Vliegdienst, zei eerder dit jaar in de Telegraaf dat het KLM-vliegerskorps de komende tien jaar groeit van 2400 nu naar zeker 3500. Op de korte termijn willen ze dit oplossen door de pensionleeftijd omhoog te krikken, maar feit blijft dat ze níeuwe vliegers nodig hebben.

Transavia.com woordvoerster Petra van der Peijl bevestigt dat verschillende maatschappijen aandringen bij vliegscholen om meer piloten af te leveren. Desondanks: zelf zit transavia.com goed in de piloten. "We hebben een relatief jong vliegerskorps. Bij de First Officers varieert de leeftijd van 20 tot 45 jaar, en bij de captains tussen de 28 en 58."

En ook onze eigen Wim Salemink komt aan het woord: "De vraag naar piloten groeit inderdaad enorm", zo bevestigt Wim Salemink van de Stella Aviation Academy. De vliegschool levert vliegers aan Lufthansa, transavia.com en VLM Airlines. "We zijn in onderhandeling met nog meer maatschappijen. Momenteel hebben we in het eerste en tweede leerjaar 115 toekomstige piloten in opleiding. Die kunnen eigenlijk direct van de vliegschool doorstromen naar hun nieuwe werkgever."

De voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), René de Groot, vertelt: "afgestudeerde vliegers die aan alle normen voldoen hebben het momenteel goed, met dank aan de onstuimige groei van de luchtvaartsector: "Iedereen die klaar is kan aan het werk. Er zijn geen wachtlijsten." Maar we moeten nuchter blijven, want "er kan intussen van alles gebeuren. Als gelukt was wat vorige maand in Londen werd verijdeld, had dit gesprek niet eens plaatsgevonden."

Lees het artikel 'Wereldwijd pilotentekort dreigt door sterke luchtvaartgroei'