Ik ben solo!

Mijn solo: de doop :D

Na net iets meer dan een jaar bezig te zijn aan de opleiding heb ik vandaag voor het eerst helemaal alleen een circuitje (rondje om het veld) gevlogen. Het was een mooie ervaring om zo op jezelf in een vliegtuigje op ongeveer 250 meter boven de grond te hangen en ik moet zeggen dat alles keurig verliep. Oké, stiekem zat ik eventjes íets te hoog, maar zo'n vogelhuisje vliegt wel even wat beter wanneer het slechts één persoon hoeft te herbergen dus dat is ook niks bijzonders. Verder gingen de vier bochtjes die ik moest maken voor de verandering eens góed en had ik de bocht voor het oplijnen met de baan netjes ruim gelegd, waardoor ik genoeg tijd had om rustig het glijpad voor de landing op te zoeken. Die landing ging dan ook nog eens best netjes, dus ik ben 100% tevreden met mijn eerste solovlucht!

Nu heb ik dus, tien maanden na mijn klasgenoten, éindelijk ook die mooie blauwe epauletten. Waarom zo laat? Eind vorig jaar, toen we na de PPL theorie al de eerste uren tot de solo hadden gevlogen, had ik nog geen medisch certificaat. De reden: bij de medische keuring werd bij mij het Wolff-Parkinson-White syndroom ontdekt. Klinkt ernstig, maar het was snel en zonder al te veel gedoe verholpen (niks geen open-hart-operatie, alleen even een overbodig elektrisch verbindinkje op het hart wegbranden met behulp van katheters). Resultaat was in ieder geval dat ik mijn benodigde certificaat pas op 30 augustus van dit jaar, precies een jaar na de behandeling, kon krijgen. Dat papiertje is verplicht voor solisten, dus moest ik nog wachten tot ik hem had; dat werd dus na de ATPL theorie, die we midden augustus hebben afgesloten. Na vorige week en vandaag nog even vier uurtjes te hebben gevlogen om weer even te kijken hoe alles ook al weer ging (het was immers een tijd geleden dat we voor het laatst hadden gehangen) tekende instructeur Dennis gelijk de soloverklaring, en nadat we nog even gauw getankt hadden mocht ik alleen verder.

Voor de komende tijd staan er nog véél meer solovluchten in de planning, en ik heb er echt ontzéttend zin in. Tot horens!

Filmpjes (postzegelformaat):
Takeoff
Landing
Doop