Terwijl ik nog zóveel foto's heb liggen van m'n VFR tripjes (wat inmiddels alweer een eeuw geleden lijkt) heb ik de laatste tijd weer ontzéttend veel nieuwe indrukken opgedaan: zoals je weet heb ik het VFR-gedeelte afgesloten en ben ik inmiddels bezig aan het IFR-traject. Sterker nog, het is vooral de laatste tijd ineens zó hard gegaan dat ik komende vrijdag examen mag doen voor de Instrument Rating, de felbegeerde aantekening op m'n brevet die ik nodig heb om op instrumenten te mogen vliegen. Dat betekent navigeren én approaches maken met behulp van verschillende soorten bakens, waarbij het niet altijd meer nodig is om de grond of überhaupt íets te zien buiten de cockpit. ATC zorgt er dan (meestal) voor dat ik uit de buurt blijf van andere vliegtuigen en dat andere vliegtuigen uit de buurt blijven van mij. En het prachtige resultaat van dat alles: boven / tussen / ín de wolken vliegen!

'On top'

M'n camera draait overuren, want er is weer een heel nieuwe wereld voor me opengegaan. Zo vlieg ik nu vanaf Groningen Airport Eelde en dat is wel even andere koek dan het leuke maar oh zo kleine Teuge. 's Ochtends en 's avonds de Fokker 50s van VLM, overdag de Boeing 737s van Transavia.com, de Embraer ERJs van bmi en ga zo maar door: met een baan van 1800 meter (tegenover de ooit 730 maar inmiddels 1199 meter lange baan van Teuge) komen de grootste kisten langs op Groningen.

EHGG van bovenaf (rechtsboven het dorpje Eelde)737 van Transavia op de apron

Met de start van het IFR-traject kwam ook een nieuw toestel om op te vliegen. Zo heb ik toch nog stiekem C172-conversie gedaan: de eerste acht lessen heb ik op de (PH-)GEO gedaan, waarvan de eerste vier nog vanaf Teuge en de rest vanaf Groningen. Daarop volgde de SDN, een P28R "Piper Arrow". De switch naar dat vliegtuig is vanwege het feit dat het een zogeheten "complex aircraft" is, wat eigenlijk alleen maar inhoudt dat 'ie een optrekbaar landingsgestel heeft en een constant-speed propeller.

PH-SDNJurgen debriefed Frans op de SDN

Naast wat standaard airwork mocht er afgelopen week ook weer genavigeerd worden naar andere velden: we begonnen heel voorzichtig met Bremen en daarna een keertje Rotterdam, maar al snel volgde een trip Beek - Paderborn/Lippstadt - Hannover - Groningen. Met uitzondering van Bremen ben ik op al deze velden ook een keer VFR geweest, dus het was erg leuk ze nog een keer aan te doen. Erg bijzonder was het tripje naar De Kooy, een veld van de marine waar ook burgerluchtvaart is toegestaan.

RotterdamHannover RWY 27R (maar nu IFR!)

Meer volgt komend weekend, wanneer ik hopelijk kan melden dat ik m'n IR gehaald heb Smile