Een weblog van mijn Dash-8 Q300 type qualification course in Madrid.

14 april '09: Aankomst in Madrid

Gisteren zijn Farah en ik om 10:30 vertrokken uit Woerden met de auto. Het was erg mooi weer en we hebben zonder verkeersdrukte kunnen doorrijden tot Biarritz waar we om 22:30 aankwamen om te overnachten in een hotel. Volgende ochtend gelijk weer verder naar het zuiden en in middag kwamen dan aan in Barajas, het plaatsje bij het vliegveld van Madrid.jaloers?

Ingecheckt bij ons appartement en we sprongen een gat in de lucht toen we zagen hoe dit van binnen eruit zag. Ruime keuken met bar, 2 ruime slaapkamers met boxsprings, 2 badkamers en niet te vergeten een LCD scherm in de woonkamer.

Eind van de middag ontdekten we dat er om de hoek een enorm winkelcomplex is waar je U tegen zegt. Tientallen winkels, eettenten, een bowlingcentrum, kartbaan alles is er te vinden.

Maargoed we zijn hier niet om vakantie te komen vieren. Vanavond op tijd naar bed om morgen fris naar de eerste dag van de typerating te gaan.

15 april '09: Day 1.

staat een lekker nummertje op me koptelefoonDe eerste dag. Na een paar keer verkeerd gereden uiteindelijk toch het CAE gebouw gevonden. We maakten kennis met onze Instructeur, een hele vriendelijke oude man met heel wat ervaring op zak. Overigens zijn Farah en ik de enige 2 van Denim. Er waren nog 2 moldaviërs die voor Icelandair gaan vliegen. We kregen onze tijdelijke pasjes uitgereikt, een tas vol met boeken en documentatie (Operating manuals, handbooks) en niet te vergeten een mockup (een poster van de cockpit om thuis op te oefenen).

We begonnen al snel aan de CBT (computer based training). Dit ging onder andere over de voorzieningen van het vliegtuig en de electronica. Ook hebben we korte uitleg gehad over de indeling van de cockpit.

De eerste indruk is ons goed bevallen. Aardige mensen, stof is goed te doen. Goede instructeur. Op naar dag 2!

16 april '09

Vandaag was zwaarder gevallen als de eerste dag. Meer stof en extra huiswerk. De CBT ging vandaag over de motoren en alle gerelateerde systemen zoals olie en brandstof.
zou je er ook films op kunnen kijken?
Eind van de middag hadden we een les in de IPT, zie de foto hierboven. Hier hebben we geleerd hoe ‘de flow' werkt van de cockpit. De flow is een standaard volgorde waarin je de cockpit/vliegtuig klaarmaakt voor vertrek. Dit moeten we thuis hard oefenen omdat hier enorm veel items in voorkomen en verwacht wordt dat we dit vloeiend en foutloos kunnen binnen een bepaalde tijd.

17 april '09

De erg lange onderwerpen van de les vandaag waren de hydraulische systemen, besturingssystemen en brandbeveiliging in het in vliegtuig. Eind van de middag gingen we weer de IPT in om het laatste gedeelte van de ‘flow' door te nemen met onze instructeur. We hebben ook een korte uitleg gekregen over het Flight Management System. Dit is een computer in het vliegtuig die van alles berekent (bijv. brandstofverbruik, aankomsttijden en routeplanning).oefenen

De instructeur gaf aan dat we goed op schema lopen en met deze snelheid zelfs wat tijd overhouden om wat dagen de stof nog een keer extra door te nemen. Vanavond is het voorbereiden op de Fixed Based Simulator training die we morgen hebben. We gaan dan in een ‘echte' cockpit de eerste procedures oefenen. Fixed Based willen zeggen dat de simulator nog niet beweegt om het echte gevoel van vliegen te simuleren.

18 april '09: Simulator!

We waren nog maar net uit bed en we gingen gelijk voor onze mockup (cockpit poster) zitten in het appartement. We wilden namelijk scherp zijn voor deze dag. 15:30 stonden we ingepland om voor het eerst in de Dash-8 simulator les te krijgen.

Maar om 10:00 eerst CBT met de nieuwe onderwerpen: Air Conditioning, (lucht)drukcabine en beschermingssystemen tegen ijs op het vliegtuig.pneumatische doos
15:30 de sim in! Allereerst een korte introductie over hoe de sim werkt met bijbehorende veiligheidsprocedures. Vervolgens een uitleg over de eerste dingen die je checkt als je de cockpit inloopt zoals brandblusser, zuurstofflessen en gesprongen zekeringen. Daarna begonnen we met onze flow het vliegtuig op te starten. De instructeur was zeer te spreken over het feit dat we zo goed als alles uit ons hoofd wisten uit te voeren in de juiste volgorde. Het zijn toch ruim 100 items/knopjes die we moeten uitvoeren/checken.

Na het vliegtuig opgestart te hebben, mochten we beide nog 5 minuutjes vliegen (landing) om het vliegtuig voor het eerst aan te voelen. Na de les konden we beiden onze brede glimlach niet van ons gezicht afhalen.

De instructeur vertelde ons nog dat we ff een dag rust moeten nemen. Onze progressie is heel goed en hij wil voorkomen dat een ‘burnout' krijgen door het constante leren en oefenen. Morgen dagje vrij!

19 april '09: Chill

Rustdag! Voor eerst weer een keer uitgeslapen. Uiteindelijk in de middag toch maar ff wat geleerd, kon het niet laten. Het was prachtig weer! vasthouden anders val ikEindelijk een beetje warm hier in Spanje, de afgelopen dagen vond ik het maar frisjes. Eind van de middag ben ik een stukje gaan hardlopen. Mijn doel was om bij het hoofdgebouw te komen van het vliegveld. Via een omweg heb ik het gevonden en weer teruggerend, in totaal was het zo'n 6 km.

Die avond met Farah nog de flow doorgenomen en dit gaat steeds soepeler uit ons hoofd.

20 april '09: CBT afgerond

Op het programma voor vandaag staan een hoop onderwerpen: autopilot, radiocommunicatie, verlichting, deuren, vliegtuigstructuur en navigatiesystemen. Dit zijn tevens de laatste onderwerpen wat betreft de CBT. Klaar ben ik echter nog niet, een hoop onderwerpen moet ik nog een keer opnieuw nakijken voordat ik klaar ben voor het theorie-examen.

In de IPT ging het vandaag weer wat beter. We zijn een stapje verder gegaan; we hebben de procedures voor het taxiën en opstijgen doorgenomen. Hier kwamen we tot de conclusie dat we weer een hoop te doen hebben thuis.

21 april '09

Een lange dag! Rond 10 uur in de ochtend op school aangekomen. Gelijk begonnen met wat moeilijke theorie onderwerpen weer door te nemen en voorbereiden op de examenvragen. De instructeur heeft ons ook nog even voorgesteld aan 3 collega's bij Denim die deze dag ook in het gebouw aanwezig waren, erg leuk om voor het eerst collega's te zien. Even heen en weer gereden naar de Burger King om daarna om daar rond 8 uur 's avonds aan de simulatorsessie te beginnen.

auwCrash! Dat zullen we niet vergeten haha! We hebben voor het eerst al vliegend wat problemen gekregen in de lucht: electrische problemen en wat problemen met besturing van het vliegtuig. Eén van die besturingsproblemen werd ons dus fataal en heeft tot een crash geleid.

Desalniettemin was de (inval-)instructeur zeeeer te spreken over onze kwaliteit. Hij heeft ons serieus gevraagd of wij niet al ervaring hadden op de Dash-8 of misschien al meer training hebben gehad. Het niveau was volgens hem onwaarschijnlijk hoog voor het punt waar wij nu zitten in de training. Leuk om te horen maar dit weerhoudt ons er natuurlijk niet van om gewoon net zo hard door te leren en voorbereiden als tot nu toe.

22 april '09

Gisteren waren we pas na 10 uur 's avonds thuis en nu zaten we al om 9 uur 's ochtends klaar voor de voorbespreking van de simsessie die ochtend. Vreemd ingedeeld rooster dus want we hebben niet echt kans gehad om thuis nog wat te oefenen. Maargoed, we hadden er zin in! Dash-8 vliegen werkt verslavend.
gekke bekken
In de simsessie werd duidelijk dat de flow, onze eerste zorg, nu geen zorg meer is. Hij gaat nu snel en zorgvuldig zoals het moet. Het harde werk thuis boekt resultaat. Onze aandacht ging nu meer uit naar het afhandelen van noodprocedures. We kregen problemen met het opstarten van de motoren en in de lucht problemen met de hydraulische systemen en drukcabine. Bij een te lage druk in de cabine hebben we bijvoorbeeld een nooddaling moeten maken naar een veilige hoogte. Hoog in de lucht houden wij mensen het namelijk niet lang vol door een zuurstoftekort.
Dit alles ging procedureel vrij goed met hier en daar wat begeleiding van instructeur. Om het echt vloeiend te laten lopen moeten we nog veel oefenen.

O ja, ik wil nog even melden dat nu eindelijk het echt warm wordt hier in Spanje! Thuisgekomen, gelijk de korte broek aan en ff korte wandeling met Farah richting het winkelcentrum gedaan.

23 april '09

Spannende dingen stonden vandaag op het programma voor de simulatorsessie. Namelijk een motoruitval tijdens de vlucht. Dit zijn we eerst droog gaan oefenen voor een poster en toen ging het wel goed.

dit boek valt bijna uit elkaarMaarrr, je voelt hem al aankomen: dit werd een heel ander verhaal tijdens het vliegen. Als je het voor de eerste keer doet overvalt het je toch zo'n motoruitval, ook al weet je dat hij eraan zat te komen. We kregen de motoruitval ook vlak na het loskomen van de grond bij het opstijgen van de startbaan. Dit is voor elke piloot één van de grootste nachtmerries omdat het vliegtuig op dat moment maar net genoeg snelheid heeft om te kunnen vliegen en er opeens veel minder motorvermogen is. Dit wordt daarom veelvuldig geoefend door piloten in de simulator. Wij hebben een stuk 8 keer dit opnieuw mogen doen om er automatisme in te krijgen.

Ter afsluiting van de vlucht mochten we beide nog een visuele landing doen. Dit is een landing terwijl je naar buiten kijkt en hoe gek het ook klinkt: dit is dus niet standaard. Normaal wordt er namelijk geland door puur op instrumenten te kijken die ons vertellen waar we zijn, alleen de laatste paar tellen kijken de piloten naar buiten voor referentie.

Na de vlucht nog wat examenvragen besproken en gelijk naar huis om even te ontspannen en genieten van 29 graden blauwe lucht.

24 april '09

Deze dag geen spectaculaire dingen gedaan. In de les weer een vragenronde gedaan met kijk op het theorie-examen. De instructeur heeft ons nog even mee in de IPT genomen om te laten zien hoe verschillende soorten motorproblemen te herkennen. Bij een uitleg over de airconditioning heeft hij nog een leuk verhaal verteld over een vlucht van hem waarbij hij ooit de temperatuur zo hoog had ingesteld dat er rook uit de ventilatiegaten kwam in het vliegtuig.

Dezelfde avond met Farah aan tafel gezeten om samen een groot deel van de theorievakken door te nemen

25 april '09

maldiviër met indiase accentOfficieel een vrije dag maar Farah en ik hebben met de Maldiviërs afgesproken om na uitgeslapen te zijn naar CAE (de school) te komen. Eerder in de weblog zei ik dat het Moldaviërs waren maar dit klopt dus niet, dat is een ander land. Zij komen van de eilanden Maldiven ten zuiden van India in de buurt van Madagascar. Ze vliegen voor Island Aviation, iets anders dus dan het Icelandair wat ik eerder noemde. We leren ze steeds wat beter kennen. Ze lieten ons ook nog wat foto's zien van hun prachtige land van herkomst.

Samen met de Maldiviërs hebben we de gehele theorie besproken. Een goed initiatief want we hebben nog van elkaar kunnen leren. Voor we weer naar huis gingen, zijn we nog een trainingscaptain van Denimair tegengekomen en hebben we kort wat woorden gewisseld.

Het is zaterdag, dus zijn we richting het winkelcentrum gelopen. Zaterdag is het daar namelijk lekker gezellig druk. Bij de Burger King ons buikje gevuld en weer naar huis.

26 april '09

weblog bijwerkenEerste dag dat ik ff helemaal heb ontspannen. Het heeft eventjes geregend waarna ik weer es ben gaan rennen. Dit keer richting een woonwijk om eens te kijken hoe de mensen hier leven. Het is op zondag wel gezellig op straat en overal wordt gevoetbald door jong en oud.

Verder valt er eigenlijk niet veel te vertellen, morgen een nieuw onderwerp!

27 april '09: Performance

Dat nieuwe onderwerp is dus performance. Dit is het grootste deel van het papierwerk dat voorafgaat aan een vlucht. Een belangrijk onderdeel van het werk van een piloot aangezien hierbij gekeken wordt of een vlucht veilig uitgevoerd kan worden. Er wordt dan een hoop berekend zoals benodigde lengte van de startbaan en minimale vliegsnelheden in geval van nood.

De instructeur was bang dat we in slaap zouden vallen omdat het niet het spannendste onderwerp is maar wij vonden het toch eigenlijk zeer interessant! Het is ook wel leuk om weer es wat anders te doen. Gek genoeg worden we op dit onderdeel niet geëxamineerd.

gemaakt door MammounLeuk was dat de instructeur weer één van zijn vele ervaringen met ons deelde. Hij vertelde ons dat hij ooit de remmen van z'n vliegtuig ging testen omdat hij onzeker was over het functioneren hiervan. Hij heeft toen vol op z'n remmen gestaan en wat gas gegeven op de motoren en zo een heel slipspoor achter gelaten op een vliegveld in Azië.
Ook is hij als gevolg van een noodstop op al rondjes draaiend op de startbaan tot stilstand gekomen!

Ik kijk uit naar morgen, de laatste Fixed Based Simulator training. Daarvoor hebben we tevens de laatste theorieles die ons moet voorbereiden op het examen van woensdag.

28 april '09

signature please?Vandaag is officieel het pre-exam voor morgen. Als eerste hebben we nog wat vragen besproken in de les waarna we mondeling overhoord werden. Hierbij bleek al snel dat de theorie bij ons 4 in de klas er erg goed in zat. We kunnen dus vol vertrouwen naar het examen toe van morgen.

Hierna zijn Farah en ik even een broodje kebab gaan eten in het winkelcentrum om vervolgens terug te komen naar CAE voor de avondsessie in de simulator.

Het was te merken dat het al wat later was, we vergaten hier en daar wat kleine dingetjes. In de lucht kregen we zien hoe we om moeten gaan met problemen met onze vlieginstrumenten. De sessie eindigde in een landing waarbij het zicht erg slecht was en de landingsbaan pas op het laatste moment te zien was. Als dat al niet genoeg was kregen we tijdens de landing een motorbrand. Deze was na een aantal acties nog niet geblust waarop we een evacuatie in moesten zetten. Alweer een leuke les dus.

29 april '09: Exam

Het is zover: vandaag sluiten we de CBT definitief af. Zenuwachtig? Ik had er geen last van in ieder geval. Vol vertrouwen richting school. De toets bestond uit 100 vragen. Ik heb achteraf over 1 vraag getwijfeld en deze had ik fout. Een schoonheidsfoutje aangezien de rest goed was, score: 99%. Farah en ik schudde elkaar de hand want ook hij had de prachtige score van 99%.

zonnebrillen contestEerder tijdens de CBT had Farah gezegd de lunch te betalen voor mij, Mammoun en Haizam als we alle 4 het examen zouden halen. Een man van zijn woord dus die middag richting het centrum van Madrid vertrokken. Gezellig gewandeld en genoten van het mooie weer. De keuze viel uiteindelijk op KFC waar we hebben gegeten. Op de terugweg zijn we de weg kwijt geraakt toen we Mammoun en Haizam bij hun hotel wilden thuisbrengen. Na een uur toch gevonden en gelijk naar huis omdat we beiden erg moe waren. Een erg leuke dag!

30 april '09

Een vrije dag dus eerst lang uitgeslapen. Toch vreemd dat de CBT nu ineens klaar is. In de middag met Farah weer lekker een paar km gerend. Vanavond gaan we ons voorbereiden op de eerste FFS training (Full Flight Simulator). In de FFS gaat het niveau wat omhoog ten opzichte van de FBS. De sessies zijn ook 4 uur lang in plaats van 2 uur. Gedurende de hele sessies zal de simulator ‘motion' aan zijn. Dit is het systeem dat je het gevoel geeft dat je echt vliegt door middel van bewegingen van het hele ding.

1 mei ‘09

vroegah droomde ik van deze zitplaatsDe eerste FFS sessie is erop gericht dat wij het vliegtuig leren kennen. Elk vliegtuig reageert anders in de lucht. Het programma vond ik er zeer leuk uitzien en kon niet wachten om aan de slag te gaan.

Na een briefing (voorbereidend gesprek met instructeur) betraden wij ons vliegend kantoor. Als één van de enige keren beginnen we deze vlucht bij de gate. Houdt dus in dat we een heel stuk moesten taxiën, dit om het een keer gedaan te hebben. Volgende keren begint de vlucht vlak naast de startbaan om tijd te besparen. Na de take-off was het tijd voor airwork. Dit zijn een aantal oefeningen in de lucht zoals scherpe bochten, klimmen, dalen en stall (situatie waarbij de vleugels niet meer werken). Erg leuk om te doen en je leert het vliegtuig goed kennen.

Hierna hebben we een aantal landingen geoefend op instrumenten en ook visuele landingen waarbij je alles op het oog inschat door naar buiten te kijken. Hele gave les, we kijken alweer uit naar de volgende want het blijft maar leuker worden!

2 mei '09: flight ANS8833 Valencia->Barcelona->Valencia

ik mag daar niet komen... eigenlijk

Op de foto hiernaast kun je zien hoe groot de simulator is, ik sta ook op de foto! Kijk maar linksonderin.

Vanavond les dus eerst boodschappen dacht ik. 1 mei is hier een vrije dag dus gisteren was alles dicht. Vandaag blijkbaar ook. Niks in huis dus ontbijt gedaan bij de cafetaria van het appartementencomplex hier. Viel niet tegen!

Windshear! Dat riep Farah terwijl we op al op volle snelheid over de startbaan gingen. Dus vol op de remmen en nog net op tijd kunnen stoppen voor het einde van de baan. Windshear is een abrupte verandering in de heersende luchtstroom. Hierdoor kregen we niet genoeg luchtstroom over de vleugels en was het onmogelijk op te stijgen. Onverwachts en dus een goeie les. Nogmaals een take-off gedaan en alweer "windshear!", ditmaal toen we nog maar net in de lucht waren. Dus motoren op volle toeren gezet en de neus ver omhoog om te voorkomen dat we crashen als gevolg van de dalende luchtstroom. Ging net goed en de vlucht voort kunnen zetten.

hou het stuur goed vast!Op kruishoogte leerden we hoe een motoruitval op te vangen en hoe de motor te herstarten. Hierna non-precisie landingen gedaan. Simpel gezegd zijn dit landingen waarbij de navigatiesystemen je niet zo netjes bij de landingsbaan kunnen brengen als de vaker gebruikte ILS-landingen (Instrument Landing System). Wat lastiger vliegen dus. Ging de eerste keer ook fout en we moesten een doorstart maken, over de baan vliegen en opnieuw proberen. Snel van onze fouten geleerd want hierna ging het helemaal goed en de landing was ook mooi.

Geen eten in huis dus deze avond een heerlijk broodje naar binnen gewerkt bij Subway

3 en 4 mei '09

veel te warm weer vandaag2 vrije dagen. Gelukkig waren zondag de winkels open en hebben we even daar wat inkopen kunnen doen. De hele dag buiten huis eten is ook niet alles. Voor de rest hebben we onze tijd besteed aan voorbereiding voor de komende sessies. Maandag zijn we naar CAE geweest om daar vliegkaartjes te kopiëren die we nodig hebben voor alle komende lessen. Dit zijn dus de kaartjes waarop aanvliegroutes etc. op staan. Het waren er een hoop want we zijn er bijna een uur mee bezig geweest. Vroeg bed in want dinsdag moeten we er om 7:30 al zijn!

5 mei '09

saai weerbericht, alleen maar zon elke dagDaar zaten we dan braaf om 7:30 te wachten op instructeur. En nog meer wachten... nog maar even wachten. Klopt dit wel? Vroegen we ons af. Dus naar de receptie om te vragen of de instructeur al komt, die wisten van niets. Om 9:15 stond de simulator voor ons gepland dus gevraagd of er even gebeld kon worden waar hij bleef. Bleek dat hij een andere tijd door had gekregen.

De instructeur kwam gehaast naar CAE en snel de sim in gegaan. Dit is les waarbij Farah en ik het vliegtuig echt aan begonnen te voelen. We kregen herhaaldelijk de kans om te oefenen op het opvangen van een motoruitval in de lucht. Echter hier en daar wat misverstand tussen ons en de instructeur aangezien we vandaag een invaller hadden die van Air Nostrum is en dus andere procedures gewend is.

's Avond thuis de vlucht voor morgen gepland (snelheden, gewichten, limitaties en meer).

6 mei '09

later mag ik écht links zitten (captains positie)Vandaag weer een andere instructeur dan normaal, de altijd enthousiaste Bartolome. Een Spanjaard die altijd blij is met studenten voor Denimair. Hij liet ons even weten dat er wat dingen misten in onze voorbereiding. Een goede les dus tijdens de voorbespreking van de vlucht.

De vlucht zelf was vrij intensief maar goed verlopen. We hebben geen moment een normale situatie gehad; constant problemen met de systemen en natuurlijk een paar keer motoruitval. Vandaag voor het eerst ook met één motor minder een landing gemaakt. Dit vond ik reuze meevallen.

De prestatie vandaag was weer op niveau. Ik voelde me echter wel minder scherp, mede doordat ik wat hoofdpijn en kaakpijn had. Waardoor? Geen idee. Ik hoop dat het snel over is in ieder geval. Morgen een vrije dus kunnen we weer wat uitrusten. Wat gaat de tijd snel! Over een week alweer de examenvlucht!

7 mei '09

Rustdag, voor mij kans om weer helemaal fit te worden aangezien ik gister niet in topstaat was. De hele ochtend uitgeslapen om vervolgens wat voorbereidingen te doen voor morgen. Eind van de dag voelde ik me een stukje beter en heb ik geprobeerd een paar kilometers te rennen wat wel redelijk ging.

8 mei '09

De instructeur van vandaag heet Luïs maar we moesten hem Kuto noemen...oké. Bij de briefing kregen Farah en ik het idee dat het vandaag alweer een leuke les zou worden.

Toen we eenmaal in de simulator zaten kreeg ik snel het idee dat het minder leuk zou worden als verwacht. De instructeur was het hier en daar niet eens met de procedures van Denimair daar hij zelf van Air Nostrum is. Dat leidde hier en daar tot misverstanden, gelukkig was dit snel opgelost.

echt heerlijke kebab van die chinees!Vanaf dat moment werd het steeds leuker en uitdagender. De hydraulische systemen werkten in het vliegtuig niet goed waarop wij dus actie moesten ondernemen zoals een ..."vleugelklaploze" landing (normaal nederlands?): mensen die wel eens bij het raam bij de vleugel zitten in een vliegtuig hebben vast wel eens gezien dat de vleugels als het ware uitklappen als de landing wordt ingezet. Dat doen we dus om langzamer te kunnen vliegen (zonder uit de lucht te vallen) om zo beter te kunnen landen. Dit systeem werkte dus niet.

Eind van de les kregen skilltraining in éénmotorige take-offs, landingen en doorstarts. Hierna nog 5 minuten tijd over waarop we de kans kregen in zo kort mogelijk tijd op te stijgen en te landen, dat ging maar net goed. De instructeur wilde zelf ook nog even wat laten zien: een barrel-roll (over de kop), ging niet helemaal goed...crash. Leuke afsluiting van vandaag met een broodje kebab.

9 mei '09

Gisteren zijn we zo laat mogelijk gaan slapen om vandaag enorm uit te slapen. Vandaag hebben we namelijk les van 20:30 tot 03:00, een latertje. Onze enige echte instructeur Robert is er weer.

lachen kan nog wel om 3 uur 's nachts!Op het programma stonden problemen met de drukcabine. Hierop moesten wij een nooddaling inzetten om genoeg zuurstof te hebben. Leuke actie waarbij we ook zuurstofmaskers moesten gebruiken.

Ergens in de vlucht reageerde Farah niet meer, hij had de opdracht gekregen te spelen alsof hij buiten bewustzijn was. Betekende dat ik dus in me eentje het vliegtuig heb moeten landen, ging helemaal goed. De werkdruk was wel wat hoger natuurlijk. Later heb ik bij Farah een soortgelijke oefening gedaan. Voor de les gaf Robert mij de opdracht te spelen alsof ik helemaal de weg kwijt was (dronken). Was erg leuk om te doen, willekeurige knopjes drukken en verkeerde opdrachten uitvoeren. Uiteindelijk moest ook Farah dus in z'n eentje verder en ook hij wist veilig het toestel te landen.

10 mei '09

ijs op het raamIJskoud vandaag! Niet in Madrid maar in de omgeving waar we moesten vliegen. ‘Icing conditions' zijn geen pretje voor een piloot. Het vliegtuig vliegt slechter en wordt zwaarder. We hebben geleerd hoe we de systemen kunnen gebruiken om het vliegtuig van ijs te ontdoen. Vliegen was in deze condities verre van comfortabel maar wel leuk. Doordat bijvoorbeeld ook ijs op de motoren zit (motor uit balans), gaat het hele vliegtuig trillen.

Eén van de motoren werkte ons vandaag heel erg tegen. Hij werkte helemaal niet goed meer maar we mochten hem ook niet uitschakelen, dit zorgde voor een hoop weerstand in de lucht. Het vliegtuig was nog maar niet de lucht te houden.

Later maakte ik een landing met één motor uit. KNAL, klapband en het landingsgestel begaf het. We gleden overdwars het gras in naast de baan. Onze reactie was perfect: we zette onmiddelijk de evacuatie in. Ging vloeiend!

11 mei '09: Thank You Robert!

Klimaatverandering: was het gisteren nog zo koud. Vandaag simuleerde de omstandigheden 40 graden hitte en een lagedrukgebied. Ook heet weer is voor een vliegtuig niet ideaal. Dit komt vooral doordat de motoren dan slechter presteren. De lage druk resulteert in slechtere prestatie van de vleugels. Na wat berekeningen kwamen we zelfs tot de conclusie dat we met dit weer wat mensen moesten achterlaten om het vliegtuig lichter te maken.

We kregen vandaag een motoruitval precies op het moment dat we van de grond loskwamen. Toen merkten we heel erg hoe veel moeite het vliegtuig had om in de lucht te blijven met heet weer. Op dat moment besef je hoe belangrijk het is dat de berekeningen vooraf goed gedaan worden.

Toen was het tijd voor wat ik waarschijnlijk tot nu toe wel het leukste vond van de lessen! Landen met hevige turbulentie, harde zijwind en zware windstoten. Sturen, sturen en nog eens sturen, ik kreeg er zelfs spierpijn van in me arm! De eerste keer slaagde ik er al in het toestel veilig te landen, de tweede keer zelfs perfect volgens Robert.

let ook op de flits op het bordVandaag liet Robert duidelijk merken dat hij erg trots was op ons en dat we op een heel goed niveau zitten. Dit geeft ons een hoop vertrouwen voor het komende examen. We hebben er zelf hard voor geoefend maar we hebben een hoop te danken aan onze geweldige instructeur Robert Flukiger. Vandaag was de laatste keer dat we les van hem hebben.

Robert if you're still trying to read my weblog: Thank you very much for the great lessons. We really have learned a lot from you. It was an honor to be instructed by someone with so much experience in flying. Hopefully we'll meet again sometime!

12 mei

Vandaag hebben we gelukkig vrij. Gisteren waren we natuurlijk pas laat in de nacht/ochtend pas thuis. Met het examen in zicht moeten we goed uitgerust zijn. Morgen nog één les waarin we de puntjes op de i zetten. Geen nieuwe dingen maar kans om alles te oefenen waar nog oefening nodig is.

13 mei

niks te klagen over mijn kantoor!Bartolome had vandaag de eer onze laatste les te verzorgen. Robert is naar Engeland vertrokken om daar een examen af te nemen. Geen probleem want ook Bartolome is een hele goede instructeur voor ons.

De vlucht vandaag was van Vigo naar Ibiza en weer terug. Onderweg kregen we allerlei problemen met het vliegtuig die we netjes opgelost hebben. Hier en daar vroegen we zelfs wat extra's. Bijvoorbeeld: zitten we het laatste gedeelte van de landing, vragen we of er niet wat turbulentie bij kan om het spannender te maken.

Mochten we nog getwijfeld hebben aan onze vliegkunsten, zijn die na deze les voorbij. Het ging zoals het hoort te gaan.

14 mei: Checkride

Het is zover: vandaag kunnen we de training afsluiten! We hebben tot nu toe les gehad van instructeurs van CAE. Dit examen wordt afgenomen door een captain van Denimair zelf. Hoe zeker we ook zijn van onze vliegkunsten, het blijft altijd spannend als je eenmaal op moet.

Eenmaal bij CAE aangekomen viel een groot deel van de spanning al weg. We werden gelijk uitgenodigd om achteraf even wat te drinken met z'n drieën in Madrid. Tijdens de briefing vooraf de simulatorsessie werd ons uitgelegd het examen als een les te zien, daarna werden we nog even overhoord. Ging helemaal goed.

geconcentreerde blik van FarahTijdens de simulatorsessie zelf hadden Farah en ik al snel door dat we in goede vorm waren vandaag. Het ging lekker soepel en beheerst zoals het hoort te gaan. Hier en daar wat foutjes die we zelf gelukkig snel door hadden, daarvoor zitten we ook met z'n tweeën in de cockpit.

Half uurtje voor tijd werden we gefeliciteerd en vanaf dat moment deden we nog wat extra oefeningen die later nog van pas kunnen komen. Hierbij en bij de briefing na het examen zagen we snel waarom we dit ook als een les moesten zien. Er blijken een hoop dingen te zijn die bij Denimair net wat anders er aan toe gaan als bij CAE. Gelukkig worden we hier nog in getraind in een later stadium.

15 mei: Doei!

De typerating is dus voorbij! Vandaag doen we even een drankje in Madrid en eind van de middag alles inpakken en hopelijk niet te laat bed in. Het plan is om uiterlijk 05:00 te vertrekken, we zouden dan rond 22:00 aan moeten komen.

Wat nu? Het is nog even afwachten hoe en wanneer we verder gaan met het proces. Het blijft luchtvaart dus... hollen of stilstaan. Laten we erop hopen dat het lekker vlot verloopt. We zijn in ieder geval een stap verder. Ik houd jullie op de hoogte!

kwijl